C ++ Değişkenler ve Sabitler

C ++ da bu sefer değişkenleri ve sabitleri işliyoruz.


Değişkenler :

Program içerisinde değerini değiştirebileceğimiz verilere değişkenler adını veririz.  Bir değişken bize adlandırılmış bir depolama yeteneği sağlar. Programcının verileri ihtiyaca göre değiştirmesine izin verir. C ++ 'daki her değişkenin bir türü vardır. Değişken türü, değişkenin bellek haritasının boyutunu ve düzenini, bu bellekte saklanabilecek değer aralığını ve ona uygulanabilecek işlemler kümesini belirlemeye yardımcı olur.

Değişkenleri tanımlarken büyük ve küçük harflere dikkat etmemiz gerekir. Değişkenler _ ile başlayabilirler. Değişken isimleri sayı içerebilir ama sayı ile başlayamazlar .

Değişken tanımlama;

değişken_türü değişken_adı;

Örnek olarak;

int x;

Eğer  değişkene bir değer atamak istersek,

Öncelikle biz bu değişkeni int ya da unsigned int veri tipinden olduğunu belirtmeliyiz (unsigned int ve int veri tipi ikisi de tam sayıları belirtmek için kullanılıyordu ) , daha sonra değişkenimizin adını yazarız , biz burada değişkenimize x adını verelim. O halde kodumuz şöyle olacaktır ;

int x=6;



Yerel ( Local ) Değişkenler

Bir işlev içinde tanımlanan bir değişken (işlev gövdesi içinde kaşlı ayraçlar arasında tanımlanır) yerel değişken veya otomatik değişken olarak adlandırılır. Kapsamı yalnızca tanımlandığı işlevle sınırlıdır. Basit bir ifadeyle, yerel değişken vardır ve yalnızca bir işlevin içinden erişilebilir. Fonksiyon çıktığında yerel bir değişkenin ömrü sona erer (yok edilir).

Örnek:

#include <iostream>
using namespace std;
void test();
int main()
{

    int var = 5;
    test();
   

    var1 = 9;
}
void test()
{
   
    int var1;
    var1 = 6;
    // illegal: var not declared inside test()
    cout << var;
}

Var değişkeni test () içinde kullanılamaz ve var1 main () işlevi içinde kullanılamaz. Otomatik anahtar kelime daha önce yerel değişkenleri tanımlamak için kullanılırdı: auto int var; Ancak, C ++ 'den sonra auto farklı bir anlama sahiptir ve yerel değişkenleri tanımlamak için kullanılmamalıdır.

Genel ( Global ) Değişken

Bir değişken tüm fonksiyonların dışında tanımlanırsa, o zaman global değişken olarak adlandırılır. Global bir değişkenin kapsamı tüm programdır. Bu, beyanından sonra programın herhangi bir bölümünde kullanılabilir ve değiştirilebilir demektir. Aynı şekilde ömrü ancak program bittiğinde biter.

Örnek

#include <iostream>
using namespace std;


int c = 12;

void test();

int main()
{
    ++c;
    cout << c <<endl;
    test();

    return 0;
}

void test()
{
    ++c;
    cout << c;
}

Ekran çıktısı:

13
14

Yukarıdaki programda, c global bir değişkendir. Bu değişken, yukarıdaki programda hem main () hem de test () tarafından görülebilir.

Statik Yerel Değişken

Statik değişkeni tanımlamak için kullanılır.

Örnek olarak
... .. ...
int main()
{
   static float a;
   ... .. ...
}

Statik bir yerel değişken, yalnızca bildirildiği (yerel bir değişkene benzer) bir işlevin içinde bulunur, ancak ömrü işlev çağrıldığında başlar ve yalnızca program bittiğinde sona erer. Yerel değişken ile statik değişken arasındaki temel fark, statik değişkenin değerinin programın sonunda devam etmesidir.

Örnek

include <iostream>
using namespace std;

void test()
{
    // var is a static variable
    static int var = 0;
    ++var;

    cout << var << endl;
}

int main()
{
    
    test();
    test();

    return 0;
}

Ekran çıktısı:

1
2
Yukarıdaki programda test () işlevi 2 kez çağrılır. İlk çağrı sırasında değişken var, statik değişken olarak bildirilir ve 0 olarak ilklendirilir. Ardından ekranda görüntülenen var'a 1 eklenir. Fonksiyon test () döndüğünde, var değişkeni statik bir değişken olduğu için hala mevcuttur. İkinci işlev çağrısı sırasında, yeni değişken var oluşturulmaz. Aynı değişken 1 artırılır ve ardından ekranda görüntülenir.


Sabitler :

Sabitler , değişkenlerin aksine programda belirli bir değere sahiplerdir. Program boyunca bu değer hafızada tutulur ve kullanılır. Yani sabitlerin değerini değiştiremeyiz.

Sabit bildirimi, başlangıç değeri verilen değişken bildirimi gibi yapılır. Ancak, veri tipinin önüne const anahtar sözcüğü konmalıdır.


Örnek;


const float PI = 3.142857;
const double NOT= 12345.8596235489;
const int EOF= -1;


Aynı şekilde sabit tanımlamayı #define ön işlemci komutu ile de gerçekleştirebiliriz.   

#define MAX 100
#define LENGTH 10
#define  WIDTH 5

VERİ TİPLERİ


Herhangi bir dilde program yazarken, çeşitli bilgileri depolamak için çeşitli değişkenler kullanmanız gerekir. Değişkenler, değerleri saklamak için ayrılmış bellek konumlarından başka bir şey değildir. Bu, bir değişken oluşturduğunuzda bellekte biraz yer ayırdığınız anlamına gelir.



C++ da veri türleri temel olarak üçe ayrılır.


İLKEL YERLEŞİK TÜRLER

Bu veri türleri yerleşik veya önceden tanımlanmış veri türleridir ve kullanıcı tarafından değişkenleri bildirmek için doğrudan kullanılabilir. örnek: int, char, float, bool vb. C ++ 'da bulunan ilkel veri türleri aşağıdaki tabloda verilmiştir. 




İlkel veri tiplerinden birkaçını açıklayalım.

int: Tam sayı olan değişkenleri tanımlamak istediğimizde int veri tipini kullanırız. int ingilizce de tam sayı anlamına gelen integer kelimesinden gelmektedir. 

double: Ondalıklı olarak tanımlayacağımız değişkenleri double veri tipiyle yazarız.

float: Float veri tipini de double veri tipi gibi ondalıklı olarak yazdırmamız gereken değişkenleri tanımlarken kullanırız. 

char:  char tipinde değişken değer atandıktan sonra bir karakteri temsil etmektedir.







TÜRETİLMİŞ VERİ TÜRLERİ

Türetilmiş veri türleri ilkel yerleşik veri türlerinden türetilmiştir . Bunlar 4 tipte olabilir;
  • Function
  • Array
  • Pointer
  • Referance

KULLANICI TANIMLI VERİ TÜRLERİ

Bu veri türleri kullanıcının kendisi tarafından tanımlanırC ++, aşağıdaki kullanıcı tanımlı veri türlerini sağlar:
  • Class
  • Structure
  • Union
  • Enumeration
  • Typedef defined DataType




Kaynakça

https://www.tutorialspoint.com/cplusplus/cpp_constants_literals.htm#:~:text=Advertisements,Characters%2C%20Strings%20and%20Boolean%20Values.

https://www.quora.com/What-things-would-you-change-about-C++-if-you-could

https://www.guru99.com/cpp-tutorial.html

https://medium.com/@dijitalgezginler16/c-programlama-dili-veri-tipleri-de%C4%9Fi%C5%9Fkenler-ve-sabitler-1ce8c43003c1

http://yapbenzet.kocaeli.edu.tr/cpp-degiskenleri-sabitleri/

https://merttopuz.com/yazilim/cpp/cpp-sabitler

https://firateski.com/ders-2-cpp-degiskenler

https://www.programiz.com/cpp-programming/storage-class#:~:text=A%20variable%20defined%20inside%20a,accessed%20only%20inside%20a%20function.