Proteus da Arduino ile Led Yakma

     Projelerle arduino ve proteus serisine baÅŸlamaya karar verdim. Çünkü, bu ÅŸekilde hem proteus hem de arduino beraber kolaylıkla öğrenilebilecektir. 

    Hadi ilk bölüme baÅŸlayalım

Proteus da Arduino ile Led Yakma


    Ã–ncelikle proteus'a arduino kütüphanesinin eklenmiÅŸ olmalıdır. Ben arduino kütüphanesinin ekli olduÄŸunu varsayarak devam edeceÄŸim.

    Proteus da devremizi kurmak ile baÅŸlayalım. 

    Arduino uno, bir direnç ve bir led'e ihtiyacımız vardır. Gerekli olan kompanentleri eklediÄŸimizde devremiz aÅŸağıdaki gibi olacaktır.


    Arduinonun 9 numaralı pinine direncimizi baÄŸlayacağız. Ve hemen ardına ledimizi baÄŸlayacağız. Devrenin tamamlanması için ground baÄŸlantısını da yapmamız gerekmektedir.


Arduino kodumuz ise:

int led = 9;

void setup() {

  pinMode(led,OUTPUT);

}


void loop() {

  digitalWrite(led,HIGH);

  delay(1000);

  digitalWrite(led,LOW);

  delay(1000);

}

    Bu kodda int led = 9; ile adı led olan bir deÄŸiÅŸken tanımlanmaktadır ve deÄŸeri de 9 olarak atanmıştır. Bu bizim arduino da ledmizi baÄŸladığımızı pini temsil etmektedir. 

pinMode(led,OUTPUT); ile 9 numaralı olan pinimizi OUTPUT olarak yani çıkış olarak tanımlamış olduk.

digitalWrite(led,HIGH); ile 9 numaralı pine 5 V verdik yani 9 numaralı pinin çıkışını lojik 1 yaptık.

delay(1000); ile 1 saniye bekledik.

digitalWrite(led,LOW); ile 9 numaralı pinin çıkışını lojik 0 yaptık yani 9 numaralı pine 0 V verdik.


    Bu ÅŸekilde 9 numaralı pine baÄŸlı olan led 1 saniye yandıktan sonra 1 saniye de sönecektir.


    Yazdığımız bu kodu arduino ya yüklemek için, kodun .hex uzantılı dosyasına ihtiyacımız vardır. Bu dosyayı elde edebilmek için ise; arduino da Dosya > Tercihler bölümüne gelmemiz gerekmektedir. Burada; aÅŸağıdaki iÅŸlem sırasında detaylı çıktı göster kısmındaki derleme ve yükle'nin seçili olması gerekmektedir.


    Bu iÅŸlemi yaptıktan sonra yazığımız kodu derleyelim. Derleme iÅŸlemini yaptıktan sonra teminalde .hex uzantılı dosya konumunu bulmamız gerekecektir. Bu dosya konumunu kopyalamamız lazım. AÅŸağıda gösterildiÄŸi gibidir.


    Kopyaladığımız bu .hex uzantılı olan dosya konumunu aÅŸağıda iÅŸaretli olan alana yapıştıracağız.


    Bu iÅŸlemlerden sonra arduinoya kodumuz yüklenmiÅŸ olacaktır. Simülasyonu baÅŸlattığımızda doÄŸru bir ÅŸekilde çalışacaktır.