74LS74 BCD 7 - SEGMENT DİSPLAY

 74LS74 decoder entegresi ile 7 segment display devresini kuracağız. Öncelikle kullanacağımız entegreyi iyice tanıyalım.

75LS47 DIP-16 BCD  - 7 Segment Decoder Entegresi:

 74LS47 Entegresi Decoder - Encoder kategorisinde olup fonksiyon olarak bir BCD - 7 Segment Decoder entegresidir. 7 adet çıkışı bulunan 74LS47 BCD - 7 Segment Decoder Entegresi 4.75 - 5.25 V aralığında besleme gerilimi ile çalışmaktadır.

74LS47 IC, ortak anot LED'leri doğrudan sürmek için tasarlanmış aktif düşük çıkışlara sahiptir. Giriş olarak ikili kodlanmış bir ondalığı kabul eder ve 0 ila 9 arasındaki rakamları görüntülemek için 7 segmenti sürmek için onu bir modele dönüştürür. İkili kodlu ondalık (BCD), bir sayının her basamağının kendi ikili dizisi ile temsil edildiği bir kodlamadır. (genellikle dört bitlik).

74LS47 Pinleri:


74LS47 Kod Çözücü:

74LS47 kod çözücü / sürücü ile ortak anot ekranı arasındaki bağlantı, akım akışını sınırlamak için yedi direnç gerektirir. Ekranın her LED bölümünün düzgün yanması için, her bölümden geçen akım akışının dikkatlice kontrol edilmesi gerekir. Akımı bir ekran segmenti aracılığıyla sınırlamanın en iyi yöntemi, yedi LED segmentinin her biri ile seri olarak bir akım sınırlama direnci kullanmaktır. Seri bağlı bir direnç kullanmazsak, maksimum akım akacak ve LED kalıcı olarak bozulmadan önce kısa bir süre için çok parlak olacaktır.

Tipik bir 7 segmentli LED ekranın her bir LED segmenti 6 ila 20mA arasında çalışacak şekilde derecelendirildiğinden, normal parlaklık için LED'in diyot bağlantısında yaklaşık 1,8 voltluk bir voltaj düşüşü sunar. LED segmenti başına gerekli akımı üretmek için gereken akım sınırlayıcı direncin değerini hesaplayabiliriz.


Ortak anot gösterimi için, her bir LED bölümünün anotları birlikte 5 voltluk bir kaynağa (VS) bağlanır. Yandığında, LED bağlantısındaki ileri voltaj düşüşü yaklaşık 1,8 volt ise, seri direnç üzerindeki voltaj da eşit olmalıdır: VS - VLED = 5 - 1,8 = 3,2 volt.

Dolayısıyla, tek bir segmentin seri akım sınırlayıcı direnci için gerekli direnç değeri, onu aydınlatmak için gerekli akım akışında Ohm Yasası kullanılarak basitçe bulunur. 



7 - Segment Display Direnç Değerleri:




Bu nedenle, 6mA akımda, tercih edilen en yakın değere 533Ω veya 560Ω'lik bir seri akım sınırlama direnci ve akımı 20mA ile sınırlamak için 160Ω'luk bir direnç gerekir. Gerçekte, 220Ω ve 360Ω arasında herhangi bir iyi standart tercih edilen direnç değeri, 5 voltluk bir beslemeden 7 segmentli bir ekranı aydınlatmak için kullanılabilir; bunların tümü, sahip olduğunuz direnç değerlerine bağlıdır.


74LS47 BCD 7 - Segment Devresi:




Devrenin Proteus Dosyası:

Drive linkinden devrenin proteus dosyasını indirebilirsiniz.