Network Nedir ?


İki veya daha fazla bilgisayarın kablolu veya kablosuz bir şekilde bir birlerine bağlanarak veri paylaşımında bulunmasıyla Network (Ağ) oluştururlar. Network ile sadece bilgisayarlarla bağlantı kurulmaz. Network'e bağlı olan tüm elektronik cihazlardan veri aktarımı gerçekleşir.





Network kablolu ve kablosuz olarak iki çeÅŸittir. 

1)Kablolu Network:


AÄŸdaki tüm cihazlar birbirlerine kablolar ile baÄŸlanmıştır. Fakat, kablonun uzunluÄŸu olumsuz etkiler yaratmaktadır. Burada kablonun uzunluÄŸu, çeÅŸit'i önemlidir. 


2)Kablosuz Network:


RF kullanılarak radyo dalgaları ile bilgi alışveriÅŸi gerçekleÅŸmektedir. 



Network Çeşitleri:


a)LAN(Yerel Alan Ağları):


Belli sayıda bilgisayarın sınırlı bir alanda oluşturduğu ağ türüdür. Bilgisayarlar, ağ arabirim kartları, ağ kabloları, ağ trafik kontrol cihazları ve diğer çevresel cihazlardan meydana gelmektedir. Bir ofis ya da bir bina içinde yazıcı, dosya ve program paylaşımı gibi işlemler kolaylıkla ve verimli bir şekilde gerçekleşmektedir.

 


b)WAN (Geniş Alan Ağları):


Ağdaki kullanıcı sayısının artması ve ağın alan bakımından genişlemesi sonucunda
ortaya çıkan aÄŸ tipine geniÅŸ alan ağı denilmektedir. Yani birçok LAN' nın birleÅŸmesi ile oluÅŸmaktadır. GeniÅŸ alan aÄŸları farklı bölgelerde olan bilgisayar veya sunucuları içeren yerel alan aÄŸlarının birbirine baÄŸlanmaktadır. 
AÄŸlar arası baÄŸlantı fiber optik kablolar aracılığı ile olabileceÄŸi gibi 
uydular üzerinden de sağlanabilir.



c)Özel Sanal Ağlar (VPN):


Özel sanal aÄŸlar ile internet gibi halka açık aÄŸlar üzerinden güvenli bir ÅŸekilde kullanıcıların kendi kurum kaynaklarına eriÅŸmeleri saÄŸlanmaktadır. Özel sanal aÄŸ, aÄŸlara güvenli bir ÅŸekilde uzaktan eriÅŸimde kullanılan bir teknolojidir.